Pagina's

26-06-12

Haaienbuikjes (Schillerlocken)


Volgens Jeroen Thijssen, schrijver van de rubriek “Eten met Jeroen” – zijn bijdrage “Haai met krullen” staat in Trouw van zaterdag 23 juni 2012 – zouden de haaienbuikjes, ook Schillerlocken genoemd, moeilijk zijn te krijgen.

De laatste keer dat ik ze gegeten heb, was in 2004. Mijn vrouw en ik waren in het vissersplaatsje Dorum (Duitsland) toen we de route “Groene Kustweg” volgden [vanaf Nieuweschans tot en met Hirtshals (Denemarken)]. Althans dat was toen de bedoeling.

(Dat we toen niet zover zijn gekomen heeft een reden, een 'verhaal'. Een aantal jaren geleden hebben we de route wel “volbracht”.)

We hadden nog nooit van de naam Schillerlocken gehoord.
Pas in het haventje van Dorum bij de visboer.

Wat doe je dan? Gewoon proberen natuurlijk.

De gerookte haaienbuikjes smaakten heerlijk!
Daar kan geen gerookte paling tegen op.

In Duitsland zijn de haaienbuikjes zeer populair.


Waarom Schillerlocken zo moeilijk te krijgen zijn?

In "Nog meer nieuwtjes2" in Nieuwtjes uit de visserijwereld van Schmidt Zeevis Rotterdam las ik het volgende:

De visserij op de doornhaai is dit voorjaar – van welk jaar? - in de USA drastisch aan banden gelegd. Er is een wet aangenomen die het haaienbestand moet beschermen. Dit heeft direct gevolg voor de Duitse visindustrie. Gerookte haaienbuikjes (Schillerlocken) zijn in Duitsland zeer populair en worden ook in grote hoeveelheden geëxporteerd. Het allergrootste deel van deze haaienbuikjes komt uit de USA. Het laatste jaar was de aanvoer al beduidend minder waardoor de prijzen scherp opliepen. Nu deze wet is aangenomen zal het binnenkort wel afgelopen zijn met de consumptie van haaienbuikjes. Er wordt door Engelse vissers wel op de Europese doornhaai gevist, maar deze is minder geschikt voor de productie van de beroemde Schillerlocken.

Waarschijnlijk is dit het antwoord op de vraag waarom gerookte haaienbuikjes nauwelijks te krijgen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten