Pagina's

26-07-13

Leuke spelletjes zelf maken (2 en slot)

1)      Blikspuit (=Verstoppertje spelen met een leeg conservenblik). (Nodig: een stevige, leeg conservenblijk). Van de deelnemers – liefst zoveel mogelijk deelnemers doen mee - wordt aangewezen als degene die hem is. Allen – inclusief die hem is - gaan bij de plek met het blik staan, waarna het blik door iemand wordt weggeschopt. Zodra het conservenblik is weggeschopt verstoppen de anderen zich. De persoon die hem is, moet eerst het blik ophalen en terugzetten op de beginplek. Dan pas mag de persoon de deelnemers gaan zoeken. Als hij je ziet, dan laat hij dat weten door zijn voet op het conservenblik te zetten en jouw naam te roepen. Degene die is gevonden, is af en mag niet meer meedoen. Als er iemand is die eerder bij het blik is dan de persoon die jou moet zoeken, en het blik wegschopt, dan mogen alle personen die ‘af zijn’, zich opnieuw verstoppen. Die hem is moet dan opnieuw beginnen. Het spel eindigt pas als iedereen af is.


2)      Een walkie talkie maken. (Nodig: twee lege conservenblikken, een priem, of een spijker, een hamer en ijzergaren) Maak een gaatje in het midden van de bodem en steek het uiteinde van het stuk ijzergaren (minstens 10 m lang) door het gaatje en maak het van binnen vast. Doe dat ook bij het ander blikje. Ga uit elkaar staan tot het draad strak is. De één houdt het blik aan zijn oor; de ander praat in het blik.
3)      Een wentelspiraal maken. (Nodig: Een stevig stuk vierkant papier (ca. 20x20cm), een schaar, een potlood of balpen, verf of kleurpotloden, een pin(draad) of een recht, stevig en dun stokje, een blokje hout, een priem en lijm) Teken op het vel papier een spiraal (zie foto). Geef de spiraal een kleurtje - ook aan de achterkant van het papier - en knip de spiraal uit langs de lijnen. Maak een punt aan het stokje of de pin en plaats de andere kant met een beetje lijm in het gaatje in het blokje. Het gaatje maak je met de priem Druk daarna het bovenste deel van de spiraal zachtjes op de punt. In de winter kun je het geheel op de verwarming zetten. Gebruik anders iets wat flink warmte afgeeft en plaats dat onder de spiraal. De spiraal zal gaan draaien.
[In plaats van een pin (draad), kun je ook eindje draadgaren gebruiken (zie foto).]


4)      Een papieren vliegtuigje maken. (Nodig: een vel (printer)papier, plakband of een nietmachine; zie verder op de foto.)Geen opmerkingen:

Een reactie posten