Pagina's

22-07-13

(Zelf) leuke spelletjes maken (1)

Zelf spelletjes maken. Kan dat? Natuurlijk! Het kost je nauwelijks wat (geen geld en/of moeite), en je komt - en de kinderen natuurlijk - ook eens achter die (stomme) computer vandaan.

Ik zal een aantal zelf te maken spelletjes noemen en proberen ze te beschrijven:

1.      Fluiten op een grasspriet. Je zoekt een flinke, liefst brede, grasspriet die je tussen je duimen houdt. Dan moet je flink blazen met je mond tegen je duimen. Aan het geluid kun je horen of je tegen een smalle of een brede spriet blaast. Een brede spriet maakt een laag geluid, maar een smalle maakt een hoog geluid.


2.      Muziek maken met een vloeitje en een kammetje. Als je het vloeitje tegen het kammetje doet en je neuriet er met je lippen tegen aan, dan ontstaat er een zoemend geluid. Net als het geluid van een kazoo.


3.      Op blikken lopen. Je hebt twee lege, maar sterke blikken nodig; twee stukken touw van elk ongeveer 2 m lang; een priem, of een spijker en een hamer. Met de priem, of met de spijker en de hamer, maak je twee gaten in de bodem, of zijkant, dicht tegen de rand van het blik. Je steekt de uiteinden van het touw door de twee gaten en je maakt een flinke, stevige knoop. De loopblikken zijn klaar. Plaats je voeten midden op de beide blikken en trek de touwen stevig omhoog. Lopen maar! [Maar PAS goed OP dat je niet door je enkels gaat!]


4.      Landverovertje . Dat spel speel je met zijn tweeën. Wat heb je nodig: een (zak)mes. Op een niet al te hard stuk grond teken je een vierkant. Om beurten mag je het mes in het vierkant laten vallen. Als het mes blijft staan, dan mag de werper een lijn trekken in het verlengde van de snee. Daarna mag de andere speler het mes laten vallen in het kleinst overgebleven deel. Het speelveld wordt zo steeds kleiner. Wie het niet lukt om het overgebleven vlakje te delen, delen heeft verloren.
5.      Nog eentje dan. De eenvoudigste manier om een fietskleppertje maken doe je als volgt. Je neemt een paar wasknijpers en een stukje (stevig) karton of plastic en dat bevestig je aan de spatbordsteun van je fiets. Het kartonnetje of stukje plastic werkt pas echt goed als dat stukje karton of plastic de spaken raakt.Tot een volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten