Pagina's

02-12-14

Uit: de V.V.V.-gids (omstreeks 1950) van Dalfsen

WANDELGIDS voor Dalfsen en omstreken - V.V.V. - Uitgave van de Vereniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer VOOR DALFSEN EN OMSTREKEN EN TOT VERFRAAIING DER GEMEENTE


"... Het landschap om Dalfsen vormt hier als het ware een overgang van het lage land om Zwolle tot de bergrug bij Ommen, waarvan Lemelerveld een begin is.
    Met 5 minuten bent U in het bos, waar fraaie bospaden U het rondzwerven tot een genot maken. U hoort het gefluit van een zanglijster of nachtegaal. Op de hogere streken een goudvink - vlaamse gaai met hun dikwijls prachtige kleuren. Een roodborstje, kwikstaart bij de beken en heuvels; de hamerende roffel van een bonte specht of 't zachte roepen van de koekoek. Voor wie van de natuur houdt valt hier onbeperkt te genieten. U zult er een grote verscheidenheid van planten aantreffen (waaronder vele zeldzame). .. Het lagere gedeelte van het dorp met z'n weilanden, sloten, moerassen herbergt vele watervogels als reiger, aalscholver, de grutto, meerkoet, wilde eend, de tureluur, die prachtige weidevogel met z'n helder rode poten, de wulp en soms een ooievaar. Zelfs hoort U in de broedtijd het brullend geluid van de roerdomp. Op de Vecht de snelle waterhoentjes en bij ruw weer komen de meeuwen ons met een bezoek vereren. ..."

En zo gaat het verhaal nog een poosje door.

Er wordt ook lyrisch gedaan over:
Oeverzwaluwen, de steenuil, het visrijke water van de Vecht, de stilte, een verfrissend bad voor jong en oud in Het Dalfser Zwembad (in de Vecht), watertoerisme, de stuwen, padvinders, bossen, heide, weilanden, ongerepte natuurschoon, de flora, de folklore, enz.

Er staan zelfs fietstochten in de WANDELGIDS vermeld.

Nooit geweten dat Dalfsen zo mooi WAS. (Dus niet IS!)1 opmerking:

  1. Het jaar 1950 is een schatting van mij.

    Die schatting is wel aardig goed, denk ik. :-)

    BeantwoordenVerwijderen