Pagina's

30-07-15

Omstreden aanvallen van de Turken op de Koerden

De zelfmoordaanslag (vorige week) van IS in de Turkse grensstad Suruç, waarbij 32 doden vielen, deed Turkije besluiten zich actief in de strijd tegen IS te mengen.

Naast IS zijn ook strijders van de PKK het doelwit van de Turkse aanvallen geworden.
Als reactie op de aanslagen van de PKK op Turkse agenten en militairen.

De aanvallen op de PKK zijn omstreden bij de NAVO-bondgenoten.

Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland, zijn zeer bezorgd over de gevolgen voor het vredesproces tussen Turkije en de Koerden.

Volgens president Erdogan van Turkije is een vredesproces met Koerden onmogelijk
[Onmogelijk? Lijkt mij grote flauwekul.]

Hij sprak zich uit over de Koerden en stelde dat het 'onmogelijk is door te gaan met een vredesproces met hen die onze nationale eenheid en broederschap bedreigen'.
Ook zei Erdogan dat parlementariërs die 'banden hebben met terroristen' hun onschendbaarheid kwijtraken en strafrechtelijk worden aangepakt.

Zijn waarschuwing is duidelijk gericht aan het adres van de Koerdische parlementariërs.

Maar waarom?

De partij HDP kreeg onlangs bij de verkiezingen 13 procent van de stemmen, meer dan de kiesdrempel van 10 procent. De regerende AK-partij verloor daardoor voor het eerst in dertien jaar haar meerderheid in het parlement.

Erdogan zei dat hij 'tegen het verbieden van partijen' is, maar dat 'politieke leiders de prijs moeten betalen voor banden met terroristische groepen'.

De leider van de HDP, Selahattin Demirtas, heeft in een reactie laten weten dat de enige 'misdaad' die zijn partij heeft begaan het winnen van 13 procent van de stemmen is.

Turkije heeft met de actie eenzijdig het bestand met de Koerden opgeheven!

Niet alleen Turkije is een schurkenland in deze kwestie.

De NAVO-landen (inclusief Nederland en Duitsland dus), die daartegen niets hebben ondernomen, moeten zich diep en diep schamen.

Is gespeelde schaamte?

Idem?
3 opmerkingen: